YEL on kevytyrittäjän turva

Mikä YEL?

YEL-vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus. Se mahdollistaa tehokkaamman vakuuttamisen ja joustavamman toiminnan eläkevakuutuksien osalta. Se on henkilökohtainen työeläkevakuutus, jonka määrän voit tietyin rajaehdoin itse päättää. Lisäksi se on verovähennyskelpoinen omassa verotuksessasi – yrittäjyyden edut ilman vaivaa.

YEL-vakuutusmaksu on oman tuloarviosi mukainen. 2020 YEL-vakuutuksen suuruus on 24,1 prosenttia YEL-työtulosta (alle 53-vuotiaat sekä yli 63-vuotiaat) ja 25,6 prosenttia 53 vuotta täyttäneille.

Milloin YEL-vakuutus?

YEL-vakuutuksen ottaminen on jatkossa pakollista, jos työskentelet kevytyrittäjämäisesti tai hankit ansiotuloja laskutuspalveluiden kautta ylittäen tietyt ehdot.

Ehdot:

  • Työskentelet laskutuspalvelun ja/tai Free Yrittäjyyden kautta
  • Olet 18-68 vuotias
  •  Jos keskimääräinen palkkasi on 663 euroa (työtulo) ja kevytyrittäjyytesi kestää/on kestänyt yhtä jaksoisesti neljä kuukautta
  • Arviosi työtulostasi on kalenterivuodelle vähintään 7 958,99 € (2020)

Työtulosi koostuu kaikista tekemistäsi yrittäjämäisistä tuloista. Vaikka työtulosi jäisi alle työtulorajan, voit silti ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

YEL-vakuutus tulee ottaa kuuden kuukauden sisällä siitä, kun YEL-vakuutuksen ehdot ovat täyttyneet.

Ensimmäinen YEL-vakuutuksesi

Jos otat ensimmäisen YEL-vakuutuksesi saat siihen 4 vuoden kestoisen alennuksen, joka on suuruudeltaan 22 prosenttia.

Saat YEL-vakuutuksen kauttamme helposti ja voimme hoitaa siihen liittyvät asiat puolestasi. YEL-vakuutusmaksun suuruus riippuu arvioimastasi työtulosta ja voit maksaa YEL-vakuutuksen kuukausittain. YEL-vakuutusmaksu tulee suoraan kotiisi.

Jatkossa sinulta ei siis vähennetä työeläkevakuutuksen osiota ansioistasi, vaan maksat sen osuuden itse sellaisella suuruudella kuin olet itse halunnut.

YEL-vakuutus turvaa sinut mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. Se on siis työttömyys- ja terveysturvasi.

Mitä sinun tarvitsee tehdä?

Me hoidamme asioita puolestasi Free- Laskutuksella. Helpoimmiten pääset YEL-vakuutuksen piiriin, kun hoidat asian kuntoon extranet-palvelumme kautta. Sinun pitää arvioida työtulosi ja sillä perusteella YEL-vakuutusmaksusi astuu voimaan. Saat laskun kuukausittain YEL-vakuutuksesta suoraan kotiisi. Maksat laskun ja nautit YEL-vakuutuksen tuomista eduista.

Huomaathan, että YEL-vakuutus on verovähennyskelpoinen ja YEL-vakuutusmaksuistasi menee tieto automaattisesti verottajalle.

Työtuloarvio

Voit arvioida työtulosi sellaiseksi, kuin miten se mielestäsi on paras tehdä. Virallinen ohjeistus on se, että työtuloarviosi vastaa aikaisemman vuoden tulojasi. Tällöin saat myös erinäiset sosiaaliturvat vastaamaan tulotasoasi.

YEL-vakuutuksen ottajalla on mahdollisuus muuttaa työtuloarviotaan vapaasti ja siten reagoida muutoksiin omassa toiminnassaan.

Lisätietoja YEL-vakuutuksen suuruudesta löydät Eläkevakuutusyhtiö VARMA:n sivuilta.

Mikä on YEL?
YEL on yrittäjän eläkevakuutus eli eläkkeesi.
Mikä on työtulo?
Työtulo on periaatteessa palkkasi. Ei laskutus eikä verottomat korvaukset. Työtulo on virallisesti se summa joka pitäisi maksaa jos tarvitsisit sijaisen.
Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

Jos ansaitset yli noin 7 799,37 € JA kevytyrittäjyys kestää yli 4kk.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Liittyminen on ilmaista nyt ja aina, eikä se velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta kun alat vastaanottamaan suorituksia.

Kysyttävää? Autamme mielellämme.

asiakaspalvelu@freelaskutus.fi / 0203 323 45