Usein kysyttyä

Yleiset kysymykset

Kevytyrittäjän vakuutukset
Vakuutusyhtiön kanssa yhteistyössä suunniteltu kevytyrittäjien vakuutuspaketti pitää sisällään:

  • Vastuuvakuutuksen (1 000 000€ asti)
  • Tapaturmavakuutuksen (20 000€ asti)

Vakuutuspaketin hinta vain 2,5% nettotulostasi.

Lue lisää

Maksaako liittyminen?
Ei maksa!

Free-Laskutukseen voi liittyä milloin tahansa ilmaiseksi ilman sitoumuksia! Maksat palvelumaksumme vasta kun asiakkaasi on maksanut laskusi.

Hinnasto

Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on työntekemisen muoto, jossa laskutat asiakkaitasi tehdystä työstä ilman, että sinun tarvitsee perustaa omaa yritystä tai lähetellä verokorttiasi lukuisille työnantajille. Free-Laskutuksen palvelun avulla kevytyrittäjät välttyvät oman yrityksen mukana tuomalta byrokratialta, jotta voit keskittyä olennaiseen, eli omaan työhön.

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä lähes poikkeuksetta kuka tahansa. Free-Laskutuksen kevytyrittäjyys- palvelua käyttää jo lähes tuhat oman alansa ammattilaista.

Lue lisää

Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?
Kevytyrittäjyys sopii lähes kaikille henkilöille, jotka myyvät omaa osaamistaan. Parhaita puolia kevytyrittäjyydessä on, että sinun ei tarvitse stressata yrittämisen byrokratiasta tai huolehtia yrittäjän velvoitteista.

Mikäli haluat tehdä omaa työtäsi ja sinun ei ole tarkoituskaan laajentaa liiketoimintaasi, sopii kevytyrittäjyys sinulle. Myös jos haluat harjoittaa yritystoimintaa ja kasvattaa siitä jopa satoja työllistävän yhteiskunnallisen tekijän, on Free-Laskutus hyvä ja turvallinen tapa testata toimintaa ja saada oppia oman yrityksen pyörittämiseen.

Lue lisää

Mikä on FREE-Kevytyrittäjä?
FREE-Kevytyrittäjä tarjoaa erilaisen tavan työllistyä ja työllistää. Kauttamme onnistuu niin omien töiden laskutus kuin koko yrityksesi henkilökunnan työllistäminen. FREE:n kautta voit myös kokeilla liikeideaasi käytännössä ilman yrittäjänriskiä ja byrokratiaa.

Lue lisää

Pitääkö minun ottaa Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)?
Ei välttämättä. Mikäli tienaat 12kk aikana enemmän kuin 7799,37€ (v.2019), olet YEL- velvollinen ja sinun tulee ottaa YEL- vakuutus. Vakuutuksen saat helposti ilman lisäkuluja palvelustamme vain ilmoittamalla arvioidun työtulosi, mitä voit muuttaa helposti jälkikäteen.

Saavuttaaksesi 7799,37€ palkan, on sinun laskutettava n. 8000€ vuoden aikana Free- Kevytyrittäjän kautta.

Lue lisää

Palkat

Kauanko kestää, että saan palkkani?
Kun asiakkaasi on maksanut laskun on se sinun käytettävissä samantien.

Jos olet valinnut laskua tehdessäsi, että haluat palkan heti tilille, lähtee palkka maksuun heti kun järjestelmämme on kirjannut laskusi maksetuksi.

Kuinka paljon saan palkkaa?
Palkan määrä riippuu täysin, onko sinulla kuluja laskuusi liittyen ja mikä on veroprosenttisi. Suuntaa-antavan palkkalaskurin löydät Extranetistämme.

Bruttopalkkasi on kuitenkin n. 80% laskutushinnastasi riippuen tietenkin YEL-vakuutuksesi määrästä.

Hoidanko itse ennakonpidätyksen?
Et!

Lataat omista tiedoista verokorttisi ja me vähennämme automaattisesti pyydetystä palkastasi ennakonpidätyksen ja toimitamme sen Verohallinnolle.

Voinko saada palkan jo ennen kuin asiakkaani on maksanut laskua?
Voit!

Free-Laskutus tarjoaa PikaPalkan, jolloin voit saada laskusi summan käyttöösi jo ennen kuin asiakkaasi on maksanut laskuasi.

PikaPalkasta veloitamme extra 3% palvelumaksun.

Ulosotto
Toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti ja pidätämme ulosoton heiltä saadun ohjeistuksen mukaan.

Yleensä ulosotto on 1/3 palkasta ja koska kyseessä on satunnaisesti maksettavaa palkkaa, emme pysty ottamaan suojaosuutta huomioon vaan ulosmittaus tapahtuu ilman suojaosuutta.

Lähes kaikissa tapauksissa palkasta ulosmittaukseen joutuvat henkilöt tietävät asiasta jo pitkään, eli jos sinulla on päässyt asioita ulosottoon, ei niitä heti olla pidättämässä palkasta. Oma ulosottoviranomaisesi osaa tässä neuvoa sinua parhaiten!

Laskuttaminen

Mitä on laskuttaminen?
Kevytyrittäjän kohdalla laskuttaminen tarkoittaa sitä, että lähetät laskun tehdystä työstäsi toimeksiantajallesi, eli asiakkaallesi.

Laskuttaminen on molemmille osapuolille helppo tapa vähentäen molempien byrokratiaa tuoden joustoa työpaikalle.

Miten teen laskun?
Lasku on helppo tehdä palvelussamme. Täytät vain asiakkaasi tiedot ja laskun tiedot kuten: Työsi, kuvauksen, määrän ja hinnan. Tämän jälkeen esikatselet laskun ja lähetät sen!
Tuleeko laskuun ALV?
Lähes poikkeuksetta laskuun tulee Alv 24%

Alvittomia toimialoja ovat mm:

  • Muusikot / Esiintyvät taiteilijat
  • Rakennusala
  • Terveydenhoito
Joudunko maksamaan ALV:n?
Arvonlisäverosta sinun ei tarvitse Free Laskutuksen käyttäjän huolehtia!

Meidän järjestelmämme pitää huolen, että ALV:it ja muut verot tulevat automaattisesti hoidetuksi.

Kuka lähettää laskun asiakkaalleni?
Lasku lähtee automaattisesti palvelustamme kun painatte ”Lähetä”-painiketta.

Lasku lähtee joko verkkolaskuna tai sähköpostina riippuen, onko asiakkaanne verkkolaskutiedot syötettynä järjestelmäämme.

Saat aina kopion laskusta sähköpostiisi!

Sosiaaliturva

Olenko oikeutettu työttömyysturvaan?
Kevytyrittäjälläkin on oikeus työttömyysturvaan.

Mikäli laskutuksesi jää vähäiseksi, etkä tarvitse YEL-vakuutusta, on sinulla mahdollisesti oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen.

Jos YEL-vakuutuksesi työtulo on yli 12 576€ on mahdollista saada peruspäivärahaa sekä mahdollisesti ansiosidonnaista, jos kuulut yrittäjien työttömyyskassaa.

Lopulliset päätökset tekee aina TE-toimisto, eli suosittelemme olemaan omaan TE-toimistoosi yhteydessä.

Lue lisää työttömyysturvasta

Onko kevytyrittäjällä oikeus sairaspäivärahaan?
Kevytyrittäjälläkin on oikeus sairastaa.

Jos kevytyrittäjällä on YEL-vakuutus, on omavastuuaika sairauspäivärahassa yksi päivä, eli sairastumispäivän. Jos kevytyrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, on omavastuuaika sama kuin palkansaajalla, eli sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.

Lue lisää sosiaaliturvasta

Aktiivimalli?
Aktiivimalli vaikuttaa vielä niihin etuuksiin, jotka ovat kertyneet vuoden 2019 puolella, vaikka niiden maksupäivä on vuonna 2020. Työttömyysetuus voidaan maksaa alennettuna, jos työttömän aktiivisuusehto ei ole täyttynyt.
Mikä on YEL?
YEL-vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus. Se mahdollistaa tehokkaamman vakuuttamisen ja joustavamman toiminnan eläkevakuutuksien osalta. Se on henkilökohtainen työeläkevakuutus, jonka määrän voit tietyin rajaehdoin itse päättää.

Lisäksi se on verovähennyskelpoinen omassa verotuksessasi – yrittäjyyden edut ilman vaivaa.

Lue lisää YEL-Vakuutuksesta

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Liittyminen on ilmaista nyt ja aina, eikä se velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta kun alat vastaanottamaan suorituksia.

Kysyttävää? Autamme mielellämme.

asiakaspalvelu@freelaskutus.fi / 0203 323 45